Supermonopol pe gunoaiele Clujului cu Supercom

Compania bucureșteană Supercom a câștigat salubrizarea menajeră în tot județul Cluj, pentru următorii 10 ani. Miercuri, la ora 11.00, se vor semna contractele la sediul Consiliului Județean Cluj. 

“S-a finalizat licitația de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca, în cadrul unei licitații organizate de ECO Metropolitan, sun coordonarea CJ Cluj. Fiecare primărie trebuie să aprobe acel contract, pe care, ca și caiet de sarcini, l-am aprobat în 2019, și a fost completat cu ce au zis cei de la ANAP. Noi suntem în situația în care trebuie să aprobăm acest contract, pentru a se putea semna, miercuri, la ora 11, la CJ. Vorbim despre salubrizarea menajeră”, a declarat edilul Emil Boc.

Marți, consilierii locali din cadrul Primăriei Cluj-Napoca se vor întruni, în ședință la ora 15.00, pentru a vota proiectul de hotărâre privind atribuirea și încheierea contractului de delegare prin concesionare a gestiunii unor activități componente ale serviciului de salubrizare în județul Cluj, respectiv de colectare și transport a deșeurilor municipale și a unor fluxuri speciale de deșeuri, precum și operarea și administrarea stațiilor de transfer, Lotul 1 – Zona 1 Cluj și zona 2 Huedin, asta după ce, în ședința de luni, cei de la USR și PDS au cerut mai mult timp pentru a studia documentele (peste 100 de pagini).

  • Din octombrie 2022, municipiul Cluj-Napoca va avea un nou operator de salubritate – Supercom. Bucureștenii se ocupau până acum doar de salubrizarea stradală pe partea de vest a orașului.

Firma bucureșteană Supercom a câștigat salubrizarea menajeră în tot județul Cluj – pe toate cele trei loturi – Cluj-Napoca/Huedin, Gherla/Dej și Turda/Câmpia Turzii, fiecare cu comunele din jur, dar și operarea CMID – centrul de management integrat al deșeurilor. Pe lotul care cuprinde Cluj-Napoca a existat un concurent, Brantner, care a și contestat de două ori procedura. Licitația a fost organizată de Asociația de dezvoltare intercomunitară ECO Metropolitan, din care face parte Consiliul Județean Cluj și primăriile.

Noul operator ar urma să amplasaze pubele smart în oraș, care vor cântări gunoiul, deci și o schimbare a modului de facturare pentru ridicarea deșeurilor menajere. Acest ar urma să încurajeze și mai mult colectarea selectivă a gunoiului, ținând cont și de faptul că stația de sortare a deșeurilor, proiect al Consiliul Județean, va fi dată în curând în folosință.

Supercom SA București aparține familiei lui Ilie Ciuclea, un milionar de top, fost senator PSD și, mai apoi, vicepreședinte al UNPR. Denumit de presă ”Lordul gunoaielor”, Ilie Ciuclea este membru al Ordinului Cavalerilor Templieri Masoni ai Ritului York din România, iar în 2013, a fost ales Mare Comandor al acestuia. Presa a scris că Supercom SA a fost înființată de Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea și Alexandru Bittner, un apropiat al lui Adrian Năstase, și cedată, ulterior, familiei Ciuclea.

Compania Supercom a declarat pe anul trecut o cifră de afaceri de aproape 220 milioane lei, un profit de 8,5 milioane lei și 1.907 angajați. Compania are contracte de salubrizare în București, Dâmbovița, Bistrița, Hunedoara, Caraș-Severin, Ilfov, Ialomița și Gorj.

Supercom a mai câștigat în 2014 contractul de salubrizare cu Primăria lui Emil Boc, în valoare de 30 de milioane de lei pentru tot orașul, însă a pierdut acest contract, după ce Consiliul de Soluționare a Contestațiilor a stabilit, în urma plângerilor înregistrate de Brantner și Rosal, că societatea a fost favorizată de municipalitate la licitație, iar instanțele au mers pe mâna deciziei și au scos firma din cărți.

  • Consilierii locali au aprobat, în ședința din 4 august 2022, modificarea tarifelor de colectare a gunoiului menajer. Primăria a crescut subvenția de la bugetul local pentru a nu mări facturile clujenilor.

În ședința CJ Cluj, din 27.07.2022, a fost aprobat tariful serviciului public de operare a CMID Cluj-Napoca. Astfel, s-a modificat tariful de depozitare a gunoiului menajer de la 168.91 lei/tonă fără TVA la 248,29 lei/tonă fără TVA, fapt care a dus o creștere a tarifului de tratare și depozitare de 30%. În urma acestei situații, firmele de salubrizare au cerut recalcularea tarifelor practicate de acestea. Prin urmare, Primăria Cluj-Napoca crește subvenția acordată de la bugetul local pentru utilizatorii serviciului de salubrizare, după cum urmează:

5.94 de lei/pers/lună pentru deșeurile sortate


19.57 de lei/ms/lună deșeuri voluminoase

Subvenția se acordă până la data intrării în exploatare a stației de tratare mecanico-biologică construită în cadrul CMID.

Adică cândva.

GAZON UNTOLD DE LA ECO GARDEN General

CURAT NECONSTITUȚIONAL, TAXAȚI-I! General

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.