Ședință crucială la PSD: se decide numele viitorului ministru al Agriculturii. Ce nume are pe masă Marcel Ciolacu

Social-democrații se vor reuni, marți, pentru a decide numele viitorului ministru al Agriculturii. Potrivit unor surse social-democrate, Marcel Ciolacu și-ar dori revenirea lui Petre Daea în fruntea Ministerului Agriculturii, în ciuda faptului că social-democrații de la Olt au decis ca deputatul PSD de Olt Florin Ionuț Barbu – președinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților, să fie propunerea. Potrivit unei înțelegeri anterioare, nominalizarea pentru funcţia de ministru al Agriculturii aparţine organizaţiei PSD Olt, condusă de Marius Oprescu.

Marcel Ciolacu anunța săptămâna trecută că Partidul Social Democrat are cinci-şase variante pentru o nouă nominalizare la Ministerul Agriculturii, iar Petre Daea se numără printre cei propuşi de către membrii PSD. „Avem vreo cinci sau şase variante. Am avut discuţii telefonice şi ieri la sediu şi alaltăieri la sediu, cu colegii mei. Din cele cinci-şase variante, o să venim cât mai repede cu o propunere. Este unul dintre numele propuse de către anumiţi colegi. Vom vedea (n.r – întrebat de o numire a lui Petre Daea la Ministerul Agriculturii”, a spus el.

Cine este Petre Daea

Petre Daea a fost ales senator în legislatura 2004–2008 din partea județului Mehedinți pe listele partidului PSD, apoi reales senator în legislatura 2008-2012 și ales deputat în legislatura 2012-2016.

Petre Daea (Inquam Photos / Mircea Manole)

A fost ministru al Agriculturii în perioada 14 iulie–28 decembrie 2004 în guvernul condus de Adrian Năstase, iar între ianuarie 2017 și noiembrie 2019 a ocupat același portofoliu ministerial în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă.

Daea a fost un ministru care şi-a făcut simţită prezenţa în viața politică, în timp ce unii l-au aplaudat ca pe un specialist în domeniul său, alţii l-au blamat pentru greşelile gramaticale pe care le-a făcut sau pentru războiul declarat împotriva cormoranilor.

Gu­vernul Dăncilă, din care făcea parte Petre Daea, a fost demis pe 10 octombrie 2019, în urma unei moţiuni de cenzură. Petre Daea spunea atunci că şi-ar dori ca succesorul său să ducă mai departe toate pro­gramele de sprijin pentru fermieri, pentru că este „obligatoriu ca agri­cul­tura să se dezvolte în viitor şi mi-aş dori să păstreze ritmul de dezvoltare pe care eu l-am înregistrat în aceşti trei ani“.

Cine este Florin Ionuț Barbu

Deputatul PSD Florin Barbu este președinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților. Înainte de a fi alea parlamentar, Barbu a condus timp de 6 ani, între 2014 și 2020, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

Florin Barbu, zis “Busi”, fostul șef de la ANIF, ar fi profitat la maximum de pe urma funcției deținute în structura bugetară pentru a derula și coordona afaceri de milioane de euro, cu girul senatorului social-democrat Paul Stănescuși al lui Marius Oprescu – jupânul de la Consiliul județean Olt și actual șef al organizației judetene a PSD, scriu jurnaliștii de la ligadreptatii.ro.

Totodată, jurnaliștii de la cancan.ro scriau în urmă cu 3 ani că „Busi” ar fi adus la ANIF, în funcții importante, persoane care să-i urmărească interesele. Spre exemplu, Narcis Manicea, care ar fi folosit ca instrument de propagandă pentru partid. Narcis Manicea este fiul primarului PSD Gheorghe Manicea, din comuna Osica de Sus. Interesant este că, în această localitate, Darius Vâlcov a ascuns tablouri și lingouri de aur pe care le-ar fi primit ca mită pe când era primarul Slatinei, potrivit dosarului său de la Înalta Curte, scrie sursa citată.

De asemenea, Mariana Streche ar fi fost angajată la ANIF Olt tot de către “Busi”. De menționat că Mariana Streche, soțul său Marian și fiul Marius au fost părți în dosarul lui Darius Vâlcov. Florin Ionuț Barbu a plecat director la ANIF din funcția de Director Taxe și Impozite – Primăria Slatina. În funcția pe care a părăsit-o, “Busi” și-ar fi lăsat alt locotenent, pe Alin Calotă, nepotul Marianei Streche. Soția lui Alin Calotă a fost, la rândul ei, inculpată în dosarul lui Darius Vâlcov. Florin Ionuț Barbu nu și-ar fi uitat nici fratele, care a fost angajat la Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Olt, după ce a promovat cu brio examenul la Serviciul Active Fizice și Plăți Directe, potrivit jurnaliștilor de la cancan.ro. De remarcat că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale era condusă, la nivel central, de Adrian Ionuț Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii acuzat de DNA de abuz în serviciu pentru o presupusă trucare a unor concursuri de angajare.

Florin Ionuț Barbu/ Sursa foto: Agrointeligența

Postul de ministru al Agriculturii a fost vacantat după demisia lui Adrian Chesnoiu din funcţie. Reacţia ministurlui a venit după ce DNA a cerut Camerei Deputaţilor să ridice imunitatea acestuia, acuzat de abuz în serviciu la presupusa trucare a unui concurs.

Conform DNA, „în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene”.

Adrian Chesnoiu a anunţat imediat că demisionează din funcţia de ministru al Agriculturii şi se autosuspendă din PSD.

„Nu am săvârşit nicio faptă de natură penală sau de corupţie şi mi-am desfăşurat mereu cu integritate şi cu dedicare activitatea mea executivă”, a mai spus el.

În data de 28 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a votat, cu 251 de voturi pentru, 25 împotrivă şi 2 voturi nule, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.