România ESTE un loc al minunilor. Cum se explică?

Apa care izvorăşte doar de Rusalii, lacul care nu îngheaţă sau maşina care „alunecă“ la deal sunt câteva dintre fenomenele pe care localnicii le consideră inexplicabile şi le numesc miracole. He-he-he! Eu altceva numesc “miracole”.

România este o adevărată Curte a Miracolelor. Un loc în care hoții și cerșetorii bugetari sunt la loc de cinste, cu mâinile adânc înfipte în buzunarele românilor. Doar ei sunt așezați veșnic în fruntea bucatelor și împart, cu dărnicie, miracole.

Miracolul de a avea cele mai mari prețuri la energie din cauză că băieții șmecheri din domeniu sunt acoperiți și chiar încurajați de lege să obțină mai mulți bani de la stat. O lege scrisă pe genunchi (cea privind plafonarea prețurilor și compensarea facturilor) și fără nici cea mai mică analiză de impact.

E un miracol că cei de la ANRE au descoperit că unii furnizori de energie electrică au majorat artificial costurile de achiziţie, apoi, cu nerușinare, s-au dus să ceară ”compensații” mai mari de la stat pentru plafonarea și compensarea facturilor prin tranzacții. Cum tot miracol este și cum ANRE nu dezvăluie și ține la secrte numele celor 10 firme puse pe prăduială.

Că, să vezi miracol: legea nu numai că îi acoperă, dar îi și încurajează. Că piața energiei nu e reglementată, prin urmare nu există concurență, ci doar ALEGERE între ”mărul mai mic, sau nimic”. Așa că ”taci și înghite”, consumatorule! Banii tot la stat ajung să poată produce miracolul pensiilor și salariilor nesimțite.

În luna mai a acestui an, INS spunea că ”rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 este 13,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2021 – aprilie 2022) faţă de precedentele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) este 7,4%”.

Ca să vezi miracol: din pix arătăm bine, dar din analiza specialiștilor externi, buzunarele ne flutură ca urechile elefantului Jumbo, în timp ce ne lăudăm că ne atârnă trompa în față. Reputatul analist economic, Steen Jakobsen, spune că ”inflația reală în România este undeva între 14% și 42%”. Căci, zice acesta: ”În România aveți 14% indicele prețurilor de consum și 42% prețurile producției industriale. Inflația reală în această țară este undeva între 14% și 42%. Undeva între 20% și 30% este ceea ce mulți oameni simt în termeni de inflație”.

Așa că cei din Curtea Miracolelor, șparlamentarii PSD-PNL-UDMR au mărit salariile demnitarilor, deși acestea erau înghețate prin legea salarizării. Un miracol înainte de Rusalii: salariile demnitarilor care nu îngheață niciodată indifferent de câte minciuni se spun cu privire la cât de austeri sunt aceștia și cum ar trăi și ei în mizeria cruntă a celor 4 milioane de români aflați la limita subzistenței, dar salariul (apoi) și pensia, nu-i lasă.

Că ce-i Legea în fața voinței politice? Un floc în calea strănutului elefantului răcit.

Când strănută Emil Boc, primarul Cluj-Napoca, e altfel de cum strănuta Emil Boc, premierul României. Pe când era premier, din strănutul său (de pe timpul celeilalte crize), s-au neantizat pensii și salarii. Acum, dintr-un simplu strănut, se mută, din bugetul Cluj-Napoca, 10.000.000 de lei (ZECE MILIOANE DE LEI) în buzunarele bieților angajați ai municipalității. Pentru condiții grele (VĂTĂMĂTOARE) de muncă. E greu să muți cu mouse-ul ditamai cărămida de ”Tetris” ca s-o pui la locul său…

E un miracol cum nu se găsesc în Buget bani pentru Educație, Sănătate, Infrastructură, dar se găsesc milioane de euro pentru boli închipuite. Zeci de mii de angajați din ministere, primării, prefecturi, Senat și Camera Deputaților primesc, lunar, sute sau chiar mii de lei sporuri pentru că ar munci în condiții periculoase, grele și vătămătoare. Sporurile pentru condiții  vătămătoare s-au inventat în guvernarea PNL (sub Tăriceanu) și au explodat în guvernările PSD care au urmat. În guvernarea PNL-USR-UDMR, din timpul pandemiei, acestea s-au triplat. Nici nu-mi pot închipui ce miracole se produc zilele acestea, în guvernarea PNL-PSD-UDMR în buzunarele bugetarilor!

Cei care primesc sporuri pentru condiții grele (”VĂTĂMĂTOARE”) nu lucrează în oțelării, furnale sau turnătorii. Nici în subteran, sau în agricultura cu sapa și plugul tras de cai, ci în fața calculatorului. Cum vă ziceam, manipulează ”cărămizi” de ”Tetris”, mută stive de cărți în jocul ”Solitaire” și, din când în când, se uită, cu scârbă, la amărâtul de contribuabil încovoiat cu vreo problemă în fața ghișeului ”digital”.

De stat pe scaun cu orele, ca să ne raportăm la condițiile lor ”VĂTĂMĂTOARE” de muncă, stau și alte milioane de ”burjui“ din mediul privat care, desigur, nu beneficiază de astfel de sporuri. Aceștia beneficiază doar de miracolul de a plăti taxe și impozite, să dea borfașii din fruntea Curților Miracolelor din fiecare instituție bugetară din această Țară a Miracolelor (Buzunarul Fără Fund al Bugetarilor Maicii Domnului) ȘPAGĂ din bani publici pentru fidelizarea subalternilor.

Cu bugetarii puși la adăpost, altfel se vede miracolul inflației în minivacanța de Rusalii: cu rata inflației urcată la doar 14,5% în luna mai, gazele s-au scumpit cu 86%, cartofii cu 50%, uleiul cu 44%, energia electrică, gaze şi încălzirea centrală – 41,05%, slăninași grăsimile – 40,64%, combustibilii – 38,48%, mălaiul – 31,55%, produsele de morărit – 30,73%, făina – 30,13%, energia termică – 22,98%, pâinea – 22,51%… șamd.

Sub rata inflației rămân doar tutunul și băutura. Asta da: miracol!

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.