Preşedintele Tunisiei desfiinţează Consiliul superior al magistraturii / „CSM aparţine trecutului”, a declarat şeful statului

Preşedintele tunisian Kais Saied a anunţat desfiinţarea Consiliului superior al magistraturii (CSM), organ de supervizare judiciară pe care îl acuză de părtinire, transmite Agerpres, care citează AFP şi Reuters.

Decizia stârneşte preocupări legat de statul de drept din această ţară, deşi a fost salutată de manifestanţi la Tunis.

„CSM aparţine trecutului”, a declarat şeful statului într-o înregistrare video difuzată în cursul nopţii, denunţând o instanţă coruptă, în opinia sa, şi care ar fi tergiversat mai ales anchetele privind asasinarea, în 2013, a doi militanţi de stânga.

CSM a respins însă într-un comunicat această decizie, ca fiind luată „în lipsa unui cadru juridic şi constituţional care să-l autorizeze” pe preşedinte să facă acest lucru. Forul a denunţat o „atingere adusă Constituţiei şi garanţiilor de independenţă a justiţiei”, anunţând că membrii săi „vor continua să participe”.

Potrivit unor analişti, Saied a avut în vedere prin dizolvarea CSM partidul Ennahdha, care controlează parlamentul şi a controlat guvernele în cei zece ani scurşi de la revoluţia din 2011 din Tunisia, leagănul „primăverii arabe”.

Un purtător de cuvânt al formaţiunii a denunţat pentru AFP „un precedent grav nemaiîntâlnit în Tunisia, inclusiv în timpul dictaturii” lui Zine El-Abidine Ben Ali (1987-2011).

Creat în 2016 pentru numirea judecătorilor, CSM este format din 45 de magistraţi, două treimi dintre care sunt aleşi de parlament şi desemnându-i la rândul lor pe ceilalţi.

„Posturile şi numirile se vând şi se fac după apartenenţe”, a acuzat Saied, adăugând că unii magistraţi ar fi primit sume importante de bani în contrapartidă.

sursa foto: Captură video

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.