Premierul Fumio Kishida respinge ideea găzduirii de arme nucleare americane pe teritoriul Japoniei: „Este inacceptabil”

Premierul nipon Fumio Kishida a afirmat luni că pentru Japonia nu este acceptabil să încheie o înţelegere în plan nuclear cu SUA, respingând ideea găzduirii de arme nucleare americane, ca mijloc de descurajare în contextul invaziei ruse din Ucraina, transmite Kyodo, citată de Agerpres.

„Este inacceptabil, având în vedere poziţia ţării noastre privind menţinerea celor trei principii non-nucleare”, a subliniat Kishida în parlament, după o discuţie în ajun cu predecesorul său Shinzo Abe despre opţiunea partajării nucleare.

Deşi se bazează pe „umbrela” nucleară a SUA, Japonia rămâne fidelă celor trei principii de a nu produce, a nu deţine şi a nu permite arme nucleare pe teritoriul său. În al doilea război mondial, oraşele japoneze Hiroshima şi Nagasaki au fost devastate de bombe atomice americane, aminteşte Kyodo.

Kishida, care reprezintă o circumscripţie din Hiroshima, a făcut apel la o lume liberă de arme nucleare.

Predecesorul său Abe a afirmat duminică, într-o emisiune televizată la care s-a discutat despre climatul de securitate al Japoniei în contextul invaziei ruse din Ucraina, că „trebuie înţeles cum este menţinută securitatea lumii”. „Nu ar trebui să avem teme tabu în discuţiile despre realitatea cu care ne confruntăm”, a spus fostul premier.

El a adăugat însă că Japonia, „ca ţară care a experimentat bombardamentul nuclear, trebuie să susţină obiectivul abolirii armelor nucleare”.

Unele state nenucleare membre ale NATO găzduiesc arme nucleare ale SUA, în cadrul unor aranjamente de partajare nucleară, menţionează Kyodo.

Sursa foto: Stanislav Kogiku / POOL / AFP

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.