Peste 2.200 de urși sunt în Harghita și numărul crește cu 8% în fiecare an

Peste 2.200 de urși sunt în Harghita, potrivit unui proiect pilot de cercetare științifică realizat de specialiști din sfera academică, asociații de vânătoare, de protecția mediului și ONG-uri. Aceștia au mai constatat că numărul exemplarelor de urs crește cu 8% în fiecare an. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat la Brașov în acest weekend, că se estimează la nivel național un număr de 4.000 de exemplare de urs, transmite Rador.

Disputa pe tema numărului de urși este, de altfel, una dintre marile probleme pentru care nu se ia nicio decizie în privința acestora, crede președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care este și raportor al Comisiei Europene.

Acesta a înaintat autorităților statului un set de 16 măsuri care trebuie luate pentru controlul și protecția speciei, printre care și legea privind intervenția în extravilan, lege care a fost respinsă de președintele Iohannis.

Borboly Csaba a precizat: „Am estimat că numărul urșilor în județul Harghita este de peste 2.200 și avem o creștere a populației de peste 8% pe an, deci puteți calcula peste 10 ani ce populație de urși vom avea în județul Harghita… Dar eu cred că nu numărul este cea mai mare problemă și de care ar trebui să ne cramponăm, ci prevenția, debirocratizarea, finanțarea unor programe de educare și conștientizare, înființarea de rezervații de urși, cel puțin unul în județul Harghita, cote de prevenție, zone tampon cu mâncare pentru urși… Sunt foarte multe lucruri care s-ar putea face. Eu cred că sunt mai aproape de 10.000 de exemplare de urs la nivelul țării dar… asta e”.

În județul Mureș, specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului estimează că populația de urs numără circa 1.000 de exemplare. O numărătoare științifică va începe însă în această primăvară, spune șeful instituţiei, Dănuț Ștefănescu:

„În fiecare an, se face o evaluare pe plan local cu metode mai puțin științifice, deci după urme, după câți urși au fost văzuți…. Evaluarea se face de către fondurile de vânătoare iar noi centralizăm și trimitem mai departe dar evaluarea adevărată se va face prin programul acesta lansat de Ministerul Mediului. Se face pe bază de ADN, pe bază de urme… deci, e mai complicat. Anul acesta va începe.”

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, crede că problema urșilor nu se dorește a fi rezolvată, însă e nevoie de o intervenție cât mai urgentă deoarece există pericolul ca oamenii să înceapă să ucidă animalele, viața lor fiind pusă permanent în pericol:

„Nu se dorește rezolvarea acestei probleme. Sunt foarte mulți oameni care trăiesc pe tema aceasta. Acești oameni au primit granturi și finanțări importante de pe tot Mapamondul. Și politicienii sunt reticenți… De aceea, populația de urs s-a mărit și nu înțelegem de ce vine cineva de la București să ne impună reguli, și se vede deja că oamenii au început să omoare urși și în câțiva ani avem pericolul ca toți urșii să dispară de pe aceste meleaguri.”

Cercetătorii brașoveni în biologia vânatului (ICAS Brașov) au realizat recent un studiu denumit „Conservarea populației de urs brun din România” potrivit căruia densitatea cea mai mare a populației de urs la nivel de județ este în Covasna – peste 18 urși pe 100 de kilometri pătrați.

Din punctul de vedere al habitatelor, cea mai mare densitate este în municipiul Brașov și în zona din jurul acestuia, de un urs pe kilometru pătrat.

Sursa Foto: AMP Libearty – Bear Sanctuary

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.