Hotelurile şi pensiunile din Iaşi, pline până la refuz / Cei mai mulţi clienţi sunt din Ucraina

Gradul de ocupare a hotelurilor şi pensiunilor din Iaşi a ajuns în acest weekend la aproape 90%, foarte mulţi dintre cei cazaţi fiind cetăţeni ucraineni, relatează ziaruldeiasi.ro.

Ieri, la ora 18.00, la Hotel Internaţional, unde o noapte de cazare porneşte de la 93 de euro, mai erau doar 5 camere libere. Câte o singură cameră mai era disponibilă la Hotel Traian (97 de euro/noapte), la Grand View Hotel Copou (73 de euro/noapte), la Hotel Ramanda (67 de euro/noapte) sau Hotel Moldova (46 de euro/noapte).

Trei camere libere erau la Hotel Bellaria (58 de euro/noapte) şi 4 camere la Astoria (47 euro/noapte). De precizat că tariful la apartamentele de închiriat în regim hotelier de la persoane private variază între 30 şi 150 de euro/noapte.

Majoritatea ucrainenilor aflaţi în tranzit în Iaşi sunt persoane cu venituri peste medie, iar pe lângă ucraineni, există şi cetăţeni din alte state UE şi care lucrau în Ucraina până la începerea conflictului, relatează ziauldeiași.ro, citând surse oficiale din cadrul reţelei de turism.

„În momentul de faţă, la Iaşi putem identifica trei situaţii culese de la managerii principalelor hoteluri. O primă situaţie se referă la persoanele care se află în tranzit, ceea ce înseamnă că există un sentiment de incertitudine referitor la durata acestui conflict, şi atunci îşi iau doar câte două zile, urmând să confirme sau să infirme şederea ulterioară.

O altă situaţie este cea a persoanelor care îşi caută apartament de închiriat în regim hotelier sau pe lungă durată. O a treia situaţie a fost creată de închiderea spaţiului aerian din Republica Moldova şi anularea sau mutarea zborurilor la Iaşi. Există în momentul de faţă străini, europeni, din Germania, din Olanda, care aveau zboruri de pe aeroportul din Chişinău. Au venit şi s-au cazat la Iaşi, pentru a pleca mai departe spre ţările lor natale. Ceea ce vă pot spune este că, în hotelurile care au cazate în momentul de faţă persoane din Ucraina, aceste rezervări şi cazări au fost făcute o bună parte dintre ele prin booking. Sunt însă şi unele cazări de grup, foarte tineri, iar rezervările au fost făcute printr-o fundaţie. Respectivele persoane au beneficiat de apă şi sandviciuri din partea hotelurilor.

Există însă şi o iniţiativă a unui manager de hotel de a sprijini acţiunea Primăriei cu produse neperisabile. Situaţia este extrem de dinamică, dar cu siguranţă hotelierii din Iaşi fac tot ce le stă în putinţă pentru a ajuta aceşti oameni care sunt atât de greu încercaţi”, a declarat Dora Morhan, managerul Asociaţiei Destination Iaşi, confom ziaruldeiasi.ro.

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.