Fabricile din Ungaria nu primesc materii prime și industria auto este ameninţată din nou de oprirea producţiei

Industria ungară a început puternic anul 2022, iar producţia a crescut în ianuarie cu 1,9% faţă de luna precedentă. Din cauza războiului din Ucraina nu poate fi menţinută însă această creştere, iar marile fabrici de maşini anunţă una după alta problemele cu care se vor confrunta în viitor, transmite publicația MAGYAR NEMZET, citată de Rador.

Compania Audi Hungaria din Győr a anunţat deja – asemănător cu ceilalţi membri ai grupului Volkswagen – că din cauza problemelor de aprovizionare din Ucraina este nevoită să reducă producţia.

Anunţuri similare pot veni în zilele următoare şi de la celelalte fabrici de maşini din Ungaria, dar războiul ar putea afecta şi alte ramuri ale industriei ungare.

Potrivit analistului ING Bank, Péter Virovacz, odată cu închiderea fabricilor de producție din Ucraina, producătorii de automobile din Europa se confruntă din nou cu o lipsă de piese. Din ce în ce mai multe fabrici de mașini semnalează că stocurile de piese se epuizează din cauză că numai primesc piese de la fabricile din Ucraina.

Între timp, o parte semnificativă a achizițiilor europene afectează și Rusia, unde se pot crea deficienţe de aluminiu, nichel și paladiu, ceea ce va încetini și mai mult capacitățile de producție industrială din Europa. Aşadar, industria ungară în zadar a înregistrat performanţe bune în luna ianuarie, aceasta a devenit nesutenabilă, scrie MAGYAR NEMZET.

Ce mai importantă îmtrebare în lunile următoare va fi dacă va exista un nivel similar de oprire industrială ca la punctul critic al pandemiei de coronavirus. Atunci potențialul de recuperare era relativ mare, deoarece după relaxarea restricţiilor fabricile puteau să se întoarcă la producţie. Erau suficiente piese, forță de muncă și capital pentru repornire. Însă, acum o parte semnificativă a forţei de muncă pleacă din Ucraina, războiul distruge capitalul, astfel completarea pieselor ar putea necesita mai mult timp. Prin urmare, performanța industriei în acest an este imprevizibilă şi este clar că ne aşteaptă un alt an dificil, spune analistul ING Bank din Ungaria.

Potrivit analistului băncii TakarékBank (este o corporație bancară și de servicii financiare din Ungaria), Gergely Suppan, exporturile directe ale economiei ungare către Rusia şi Ucraina sunt relativ mici, însă războiul şi sancţiuniile ar putea crea probleme pentru unele firme. Funcţionarea cu dificultate a lanțurilor de aprovizionare ar putea reprezenta în continuare un risc semnificativ, la fel ca și scumpirea multor altor materii prime. Toate acestea ar putea să conducă la oprirea producţiei în unele sectoare ale induistriei, cum ar fi producția de îngrășăminte sau aluminiu. Potrivit analistului, datorită punerii în funcțiune de noi capacități, în acest an, pe lângă toate incertutidinile semnificative, în Ungaria se poate aștepta la o creștere a producției industriale de 5-5,5 la sută după o creştere de 9,6% înregistrată anul trecut.

Traducerea Rador: Rozália Gănciulescu / Sursa foto: Facebook/ Szijjártó Péter

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.