Degustătorii de furnici din Australia pun bazele consumului de insecte comestibile

Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide recrutează degustători de insecte comestibile. Testările vor avea loc în campusul Waite al Universității în martie și aprilie, iar participanții la cercetare vor fi rugați să descrie ce textură, gust, arome au viermii de făină, greierii, lăcustele, furnicile tiranice și furnicile verzi. Insectele, crescute în ferme și disponibile în comerț, vor fi oferite pentru degustare după ce au fost preparate prin diverse tehnici de gătit.

Descrierile colectate de la participanți vor ajuta la realizarea unui vocabular și a unei roți senzoriale (pentru a reprezenta diferitele senzații produse de experimentarea unui tip de produs alimentar), care vor fi utilizate în continuare în cadrul unor grupuri de discuție cu consumatorii și cu industria.

Ishka Bless, doctorandă la Universitatea din Adelaide, spune într-o știre publicată pe siteul Universițății din Adelaide că o parte a soluției constă în înțelegerea mai bună a barierelor în calea consumului de insecte, în special în țările occidentale, și în dezvoltarea de strategii pentru a le depăși: „Ne putem simți adesea ezitanți în a încerca alimente noi, deoarece nu știm la ce arome și texturi să ne așteptăm. O descriere exactă a ceea ce oamenii se pot aștepta atunci când mănâncă insecte care au fost crescute și pregătite pentru consumul uman îi poate ajuta să depășească unele dintre conotațiile negative adesea asociate cu insectele, cum ar fi „dăunător” și „târâtor înfiorător”.

Speciile de insecte comestibile sunt bogate în proteine și grăsimi, cu un profil ridicat de micronutrienți. Prin urmare, ele pot fi consumate ca aliment de bază sau pot fi utilizate ca sursă suplimentară de vitamine, minerale și acizi grași.

„În contextul creșterii populației și al schimbărilor climatice, tranziția către sisteme alimentare durabile și rezistente va fi crucială pentru securitatea alimentară viitoare, astfel încât insectele comestibile pot juca un rol semnificativ în această schimbare, oferind o sursă alternativă de proteine”, a explicat Ishka Bless, care a adăugat: „Așadar, dacă putem contribui la a-i face pe oameni să se simtă mai confortabil cu insectele ca aliment și ingredient, eliminând unele dintre bariere, cum ar fi o mai bună descriere a experienței entomofagiei, am putea ajuta oamenii să încorporeze câteva insecte în dieta lor”.

Mai mult de două milioane de persoane din întreaga lume, majoritatea din Asia și Africa, sunt în prezent implicate în entomofagie (practica de a mânca insecte). În afara acestor regiuni, piața de insecte comestibile este în creștere în țări precum Olanda, Franța, Regatul Unit și Belgia. În Australia, este o piață emergentă. Unele insecte comestibile, cum ar fi viermii de făină și greierii, pot fi achiziționate online, însă, deoarece cererea este scăzută, prețul lor este mare.

La nivelul Uniunii Europene au fost autorizate trei insecte comestibile pentru consumul uman: viermii de făină uscați au primit prima autorizare, în iunie 2021, iar în noimbrie 2021 a fost autorizat ca aliment de consum și lăcusta călătoare, congelată, uscată sau sub formă de pudră. Intenția este de a fi comercializată ca snack sau ca ingredient alimentar în produse alimentare. Cu câteva zile în urmă a fost autoriza și consumul de greier comun. (Sursa foto: Pexels / Pixabay)

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.