Cutremur resimţit la Cluj, marţi 14 februarie

”Cutremurul s-a produs la 70km N de Craiova, 70km V de Pitesti, 97km S de Sibiu, 149km SV de Brasov, 160km V de Ploiesti, 177km V de Bucuresti, 198km NV de Ruse, 205km S de Cluj-Napoca, 234km E de Timisoara, 244km NE de Nis”, se arată într-o informare a Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

  • “2023-02-14 15:16:53 cutremur in OLTENIA, GORJ, ml=5.7, h=40.0km. Cutremur Oltenia, judetul Gorj 2023-02-14 15:16:53, mag 5.7.”

Pe alte site-uri, magnitudinea a fost raportată la 5,5:

Reţelele de socializare s-au umplut rapid, marţi 14 februarie, de reacţiile clujenilor care au simţit acest nou cutremur.

”Am simțit cutremului în centru, pe strada Regele Ferdinand. A început să se miște scaunul și firele de tensiune de pe drum”, ”Eu stăteam pe canapea și un pic s-a legănat”, a spus o clujeancă din Gheorgheni.

”O, Doamne, ce strașnic a fost. Eu încă tremur. Manastur, et 8”, a mai transmis un clujean.

Mulţi au făcut haz de necaz.

Ora 20:34 Până la această oră au fost înregistrate 12 replici ale seismului de marți, de la ora 15:16, conform INFP.

Ora 20:13 A fost finalizată prima inspecţie a podurilor de pe drumurile naţionale, nefiind identificate probleme cauzate de cutremurele înregistrate în ultimele două zile, a informat Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, transmite Agerpres.ro. Potrivit sursei citate, au fost inspectate în prima fază podurile cu mai multe deschideri.

Ora 20:00 12 pacienţi care erau internaţi în mai multe secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu au fost externaţi la cerere, a informat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihaela Ţicleanu, scrie Agerpres.ro.

Ora 19:22 La Spitalul din Târgu Jiu s-a prezentat un bărbat de 55 ani, care ar fi sărit de la etajul unu în timpul cutremurului de marți. Acesta acuză dureri la gleznă. De asemenea, s-a prezentat și o femeie în vârstă care și-a luxat șoldul în timp ce era trasă de fiica sa afară din casă.

Ora 19:20 Cutremurul de 5,7 produs, marţi, în Gorj, s-a simţit puternic şi la Sofia şi Belgrad şi în alte oraşe din Bulgaria şi Serbia, transmite News.ro.Potrivit cotidianului sârb „Blic”, cutremurul s-a simţit mai ales la Belgrad, Kladovo, Valjevo şi Svilajnec. O faţadă a unei clădiri din Veliko Gradište s-a prăbuşit, conform imaginilor de pe Instagram.

Ora 19:13 Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, cea mai veche școală din oraș, din vremea lui Spiru Haret, “are crăpături, fisurile par mai adânci” după seismul de marți de 5,7, spune inspectorul școlar din Gorj.

UPDATE 18:49 Specialiştii INFP apreciază ca fiind o surpriză producerea cutremurelor în judeţulm Gorj, anunţând că seismul de luni – cu magnitudinea 5,2 – a avut 16 replici. Cutremurul de marţi – cu magnitudinea 5,7 nu a fost o replică a celui de luni, transmite News.ro. Directorul general al INFP, Constantin Ionescu, a anunţat, marţi, într-o declaraţie de presă, că seismul de luni din judeţul Gorj a avut 16 replici.

  • ”E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau, erau magnitudini mici, au fost magnitudini de trei grade, două grade, un grad. Pentru noi, e o surpriză că zona respectivă s-a activat. Ea a mai produs cutremure în trecut, avem exemplu din anul 1943 când s-a produs un cutremur de cinci grade, de asemenea, anii 1963-1964 cutremur de 4şi 4,5 iar mai în spate, încolo, au fost cutremure în 1910 şi încă 50 de ani în urmă 1850, 1860 şi tot de magnitudini de sub patru”, a declarat Constantin Ionescu.

Ionescu a mai precizat că seismul de marţi a avut loc la 10 kilometri de epicentrul seismului de luni. Directorul INFP a explicat că mişcarea faliilor a fost pe verticală la cele două cutremure recente, el arătând că al doilea cutremur, cel de marţi, de 5,7, ”poate să fie un frate al celuilalt” şi nu este o replică a cutremurului de luni.

UPDATE 18:32 Declarațiile șefului DSU, Raed Arafat, făcute marți, în urma celui de-al doilea cutremur din Oltenia pot fi urmărite aici: ”Două persoane rănite ușor la Târgu Jiu în urma cutremurului, una dintre ele în sediul primăriei / Pagube după seism în trei județe / Apel la populație să verifice informațiile din surse oficiale: „Vă rog mult la calm și la a nu asculta informațiile false și manipulatoare”.

UPDATE 15.40: Primarul orașului Târgu Jiu a declarat, în direct, la Digi24, că seismul a provocat mai multe pagube. „Mai multe coșuri au căzut de pe clădirea primăriei peste mașinile din curte și facem o evaluare. Am evacuat personalul, dar intensitatea cutremurului a fost foarte mare și durata lui față de cel de ieri”, a spus acesta.

UPDATE 15.34: Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 a fost urmat de două replici, de 3,4 și 3,5, potrivit INFP. *** Seismul a avut o magnitudine de 5,7, fiind produs la ora 15.16. Totodată, potrivit INFP, cutremurul a avut loc la adâncimea de 40 de kilometri.

UPDATE 15.35: Cutremurul s-a înregistrat la ora 15:16, iar INFP a anunțat inițial că seismul a avut loc în județul Vâlcea, la adâncimea de 28.638 kilometri.

Ulterior, INFP a anunțat că seismul a a avut magnitudinea 5,7 și s-a produs în județul Gorj, unde și luni s-a produs un cutremur. Cutremurul s-a înregistrat la o adâncime de 40 de kilometri.

La ora 15:26, seismul a fost urmat de o replică produsă la o adâncime de 10 kilometri, care a avut magnitudinea de 3,4, a anunțat Institutul Național pentru Fizica Pământului. O altă replică a fost înregistrat la 15:29 și a avut magnitudinea 3,5.

Potrivit INFP, cutremurul s-a produs la 100 km NV de Craiova, 110 km SV de Sibiu, 138 km V de Pitesti, 167 km SE de Timisoara, 187 km SE de Arad, 189 km S de Cluj-Napoca, 202 km V de Brasov, 214 km E de Belgrade, 218 km E de Zemun, 220 km NE de Nis.

Tot în județul Gorj, luni s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade – urmat de patru replici – la o adâncime de doar 13,2 kilometri. Seismul s-a simțit în mai multe județe, precum Timiş, Arad, Sibiu, Dolj, dar și în Serbia și în Bulgaria.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.