Cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii, grindină și inundații în județul Cluj

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis astăzi o avertizare – cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru mai multe județe din România, inclusiv pentru județul Cluj. Avertizarea este valabilă din 28 mai, de la ora 10, până în data de 30 mai, ora 10.

„În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile sudice, sud-estice și centrale, iar duminică (29 mai) local și în cele nordice. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp”, a precizat ANM.

De asemenea, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică – cod galben de inundații, în intervalul 28. 05 ora 14:00 – 30. 05 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj și Bihor), Crişul Repede – bazin amonte S.H. Vadu Crişului (judeţele: Cluj şi Bihor), Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj).

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE”, a precizat INHGA.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.