„Atenție! Cade tencuiala!”

«Cadeee, dă-te, bă, că cade»… tencuiala. Clădirea Palatului Administrativ al Județului Cluj, sediul Instituției Prefectului Județului Cluj își așteaptă rândul pentru modernizare. Pietonii sunt înștiințați că, «Atenție! Cade tencuiala!»

Încă din decembrie 2020, în urma unui proiect finanţat din bugetul Institutului Național al Patrimoniului (INP), urma demararea procesului de elaborare a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, a unei expertize tehnice și a studiilor aferente – geotehnic, topografic, istoric-arhitectural la imobilul monument istoric.

Documentația pentru acest proiect era necesară pentru demararea unui viitor plan de reabilitare/modernizare şi dotare a clădirii.

Între timp, în vara lui 2021, pompierii clujeni erau solicitați să intervină pentru înlăturarea unor bucăți de tencuială care prezentau instabilitate, de pe partea laterală dinspre strada Baba Novac, a clădirii prefecturii.
CITEȘTE ȘI: Cade tencuiala de pe clădirea Prefecturii. O mașină parcată a fost avariată

Sediul Prefecturii din Cluj, situat pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, necesită în mod evident lucrări de modernizare, situație în care în decembrie 2020 a fost realizată documentaţia tehnico-economică pentru demararea unui viitor proiect de reabilitare, modernizare şi dotare.

În martie 2022 era înregistrat caietul de sarcini pentru actualizarea expertizei tehnice prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Altfel spus, în sfârșit, imobilul Prefecturii Cluj urmează să fie modernizat, în viitor.

„Turnulețele sunt fisurate; unul dintre aceste turnulețe s-a fracturat și a fost fixat de șarpantă printr-o improvizație.
Echilibrul acestuia este critic, existând un real pericol de prăbușire și o potențială sursă de grave accidente, chiar mortale, pentru pietonii/trecătorii de pe trotuarul străzii 21 Decembrie 1989”, se arată în documentația oficială justificativă ce explică detaliat necesitatea lucrărilor de reabilitare (aici).

În viitor, în urma amplelor lucrări de modernizare prevăzute prin intermediul unei finanțări prin PNRR, precum și a unei abordări integrate, a consolidării seismice, clădirea va fi adusă la configurația arhitecturală inițială, reabilitată și consolidată.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.