Alegeri prezidențiale Franța: Valerie Pecresse menționează “Teoria înlocuirii” și deschide Cutia politică a Pandorei

Candidata partidului Les Republicains (LR, centru dreapta) a rostit un pasaj în discursul ținut duminică la Paris în fața a 7.500 de susținători care a declanșat o vie reacție în clasa politică franceză.

Suntem la o răscruce de drumuri”, a spus ea. „Pentru prima dată, soarta lumii s-ar putea scrie fără noi. Peste 10 ani, vom fi încă a șaptea putere a lumii? Vom fi încă o națiune suverană (. ..) sau un auxiliar al Statelor Unite, un ghișeu al Chinei? Vom fi o națiune unită sau o națiune fragmentată”? Iar Valérie Pécresse a răspuns, solemn: „Fără fatalitate. Nici la marea retrogradare, nici la marea înlocuire. Vă chem la o relansare.”

Popularizată de scriitorul Renaud Camus, teoria „marii înlocuiri” descrie un complot pilotat de elite ar avea ca scop înlocuirea „poporului” Franței cu un alt popor. Această teorie nefondată, cu tentă rasistă și xenofobă față de populațiile magrebiene și sub-sahariane, este susținută consecvent de candidatul de extremă dreapta Eric Zemmour.

Candidata Reunirii Naționale (RN, extrema dreaptă) Marine Le Pen a menționat-o totodată respingând-o, spre deosebire de adjunctul ei, Jordan Bardella.

Reacția a fost imediată: candidata Partidului Socialist (PS) și primar al Parisului, Anne Hidalgo, a calificat declarația lui Valerie Pecresse drept “un nou Rubicon trecut de către dreapta”. Până și tenori ai LR – Xavier Bertrand, Jean Francois Cope – i-au cerut candidatei lor să clarifice declarația ei.

„La fiecare încheiere a dezbaterilor primare (din LR, n.r.) am spus că nu există nicio fatalitate pentru „marea înlocuire”, nici pentru marea deplasare”, s-a justificat Pecresse la RTL.

Ea refuză astfel să se „resemneze”, invocând propunerea ei de lege a migrației „cu cote”, principiul „vizei zero cu țările care nu-și reiau imigranții ilegali”, oprirea reîntregirii familiei, sfârșitul dreptului solului automat.

Dar crede ea că această presupusă înlocuire există? „Există astăzi, în Franța, zone din non-Franța’, în care am concentrat dificultățile sociale și am concentrat populațiile care tocmai au sosit”, a declarat Pecresse la RTL. „Sunt zone din non-Franța’, dar nu mă resemnez cu acest mare înlocuire’. Este ceva ce spun de luni de zile, nu înțeleg controversa”.

Problema pe care o are Pecresse este că este înghesuită la stânga între președintele centrist Emmanuel Macron și la dreapta candidații dreptei radicale, Le Pen și Zemmour, cu acre se luptă pentru accederea în turul al doilea al alegerilor.

Pentru primul tur, care va avea loc pe 10 aprilie, sondajele de opinie în plasează în frunte pe Macron cu 23 – 26% din intențiile de vot, în timp ce Le Pen, Pecresse și Zemmour sunt cotați cu 13 – 18%, iar candidații stângii abia întrunesc 20% împreună.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.