Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca achiziționează patru loturi de utilaje de deszăpezire în valoare totală de 6,8 milioane lei.
Licitația vizează cumpărarea următoarelor utilaje:
Lot 1: Autospecială de îndepărtat zăpada cu plug, perie și suflantă (1 bucată): 2,8 milioane lei;
Lot 2: Autospecială de degivrare/antigivrare suprafață de mișcare cu material solid și lichid (1 bucată): 2,8 milioane lei;
Lot 3: Utilaj multifuncțional dotat cu sisteme de îndepărtat zăpada (freză, plug etc) (1 bucată): 400 mii lei;
Lot 4: Echipament pentru determinarea gradului de frânare (1 bucată): 800 mii lei.
Conform caietului de sarcini, autospeciala de îndepărtat zăpada cu plug, perie și suflantă va fi folosită pe durata iernii pentru deszăpezirea suprafeței de mișcare (pistă, căi de rulare, platforme de parcare aeronave). Este necesară achiziția ca urmare a extinderii suprafeței de mișcare prin construirea de noi locuri de parcare pentru aeronave, precum și datorită faptului că utilajele de acest tip existente sunt învechite, “ceea ce face ca lucrările de mentenanță și reparații să conducă la perioade îndelungate de indisponibilitate a echipamentelor actuale deținute de aeroport”.
Achiziția unei autospeciale de degivrare/antigivrare suprafață de mișcare cu material solid și lichid este necesară pentru reducerea timpului necesar operațiunilor de degivrare/antigivrare.
Potrivit caietului de sarcini, în prezent, Aeroportul Cluj-Napoca nu are în derulare contracte pentru echipamentele din cele patru loturi.
Printre obiectivele proiectului de achiziție a acestor echipamente se numără creșterea gradului de siguranță a pasagerilor, asigurarea condițiilor optime pe suprafața de mișcare.
“Aeroportul Internațional Avram Iancu este un aeroport în plin proces de modernizare și dezvoltare, având un parc auto dotat cu o gamă largă de mijloace auto care sunt utilizate pentru desfășurarea activităților aeroportuare, în condiții de siguranță. Numărul de zboruri și pasageri este în creștere, având un impact major asupra cererii de trafic aerian prognozat. Traficul aerian din și către România creează beneficii economice, în acest sens impunându-se ca imperios necesară extinderea aeroportului în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii aeroportuare și a zonelor de siguranță”, se arată în caietul de sarcini.
În ultimii 14 ani, traficul aerian de pasageri pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca a crescut de șapte ori în comparație cu traficul înregistrat în 2007, cu excepția anului 2020, care a suferit scăderi semnificative în contextul pandemiei COVID-19. Anul 2021 a fost primul an de recuperare a traficului astfel că s-a înregistrat o creștere de 62% comparativ cu anul 2020.